Saballut, el pa de Sabadell

El Saballut. El nou pa de Sabadell

El Saballut. El nou pa de Sabadell

El forn Gotés de Sabadell ha creat el Saballut. Es tracta d’un panet elaborat amb ceba caramel·litzada, farines de blat i de cigró, i cuit al forn de llenya.

Em sento molt propera al món del pa artesanal. Com sabeu, soc filla de forner i l’olor que desprèn l’obrador em transporta al racó de la memòria de la meva infantesa.

En la presentació d’aquest nou producte, la creadora del Saballut, Rosa Maria Gotés, l’ha definit com “un pa diferent, sorprenent però arrelat a la tradició”. Segons aquesta fornera artesana, “la iniciativa va sorgir arran d’una conversa amb el Consorci de Turisme del Vallès. La presidenta, Olga Olivé, em va demanar que fes alguna cosa representativa de Sabadell. Després de donar-li moltes voltes i anar fent provatures, va sortir aquest nou pa”.

Aquest pa d’autor està elaborat amb farina de blat d’altíssima qualitat, un toc d’oli d’oliva, ceba caramel·litzada i deshidratada, farina de cigró i massa mare. Són elements representatius de Sabadell: la ceba és el símbol de l’escut de la ciutat i el cigronet menut és un producte autòcton del nostre parc agrari. El procés d’elaboració dura unes 4 o 5 hores i la cocció es fa en el forn de llenya d’alzina. Gotés afirma que el nom “està inspirat en els castellers de Sabadell perquè es tracta d’anar aixecant pisos amb els ingredients diversos. Aquesta és la sensació quan el talles, un cop cuit, i veus les capes diferents del pa”. Es dóna el cas que, aquest any, la colla castellera celebra el seu vintè aniversari.

El Saballut està pensat per ser desgustat tot sol, però segons la Rosa Maria, “algunes clientes m’han dit que se l’han menjat amb melmelada de figa i està boníssim”. 

Les germanes Gotés, Rosa Maria i Núria, fan especial atenció a l’elaboració artesanal del pa. De fet, en l’acte de presentació, la Rosa Maria ha recordat emocionada que “tot el que faig és gràcies al que em va ensenyar el meu pare”.

Brindis en la presentació al Forn Gotés-Tot Teca

Brindis en la presentació al Forn Gotés-Tot Teca

El forn Gotés va obrir al carrer St. Cugat l’any 1974. El 1998, el forn es va traslladar al carrer Sant Pau. Actualment, amb el nom Forn Gotés – Tot Teca, l’obrador s’ha especialitzat en l’elaboració de pa amb tota mena de farines de producció ecològica. Des de la de blat fins a la de segó de civada, sègol, kamut o fajol. La intenció és satisfer gustos i necessitats moderns seguint la tradició artesanal. Aquests són precisament, les principals característiques del nou pa de Sabadell.

Aquesta nova creació fornera em sembla una iniciativa valenta i a la que val la pena donar suport. Espero i desitjo que gourmets i gastrònoms com en Ricard Sampere o en Pau Arenós donin una bona nota a aquest nou producte de la nostra ciutat, i que es converteixi en un valor afegit més de la nostra cuina com els belgues, la bola o la coca de vidre.

 

Anuncis

2 pensaments sobre “Saballut, el pa de Sabadell

Els comentaris estan tancats.