Andreu Missé i el cost social dels excessos bancaris

El periodista i actualment director de la revista Alternativas Económicas, Andreu Missé, ha qualificat de “molt greu” el que està fent la Unió Europea respecte de l’actual situació de crisi econòmica general. En una conferència pronunciada a Sabadell, el veterà periodista ha anat exposant un bon grapat d’indicadors que han servit per il·lustrar la seva tesi: la dimensió oculta de la crisi: el cost social dels excessos bancaris. Per Missé, “a la Unió Europea són massa dogmàtics. És molt greu el que estan fent perquè estan acabant d’enfonsar moltes economies nacionals”. Andreu MisséMissé ha explicat que la crisi ja ha provocat un augment de 10 milions d’aturats a Europa mentre que, als Estats Units, amb un sistema diferent, l’atur ha anat disminuint en els últims anys. En aquest sentit, Missé ha fet una crida a “exercir el dret democràtic a anar a votar i optar per aquelles formacions que incorporin propostes que ajudin realment a superar la situació”.

Segons les dades que ha anat mostrant, i que s’han fet públiques en els últims mesos, les Insitucions Europees han estat “quatre anys a les fosques. No ha estat fins a l’any 2012 que s’han adonat que el problema estava en la banca i ara comencen a buscar solucions”.

Missé ha fet èmfasi en les diferències respecte del funcionament del Banc Central Europeu i la Reserva Federal dels Estats Units. Mentre el sistema europeu “insisteix en enrocar-se en criteris d’austeritat absoluta, malgrat els economistes comencen a reconèixer que s’han equivocat perquè veuen que el resultat és nefast, els americans vetllen realment per l’economia del país”. El periodista ha explicat que, “una de les obligacions que té per mandat la Reserva Federal és vetllar perquè no augmenti l’atur. I ho fan, mantenint el diner a preu molt baix i injectant dolars a l’economia perquè es generin llocs de treball”. Una altra diferència notable és el paper dels bancs en una i altra economia. Segons les dades que ha fet públiques l’Andreu Missé, a Europa, els bancs representen el 349% del PIB, mentre que als Estats Units, els bancs són el 78% del Producte Interior Brut.  Missé ha recordat que, “si bé el problema va començar amb les barbaritats creditícies que van fer alguns bancs americans, allà van entomar el problema i l’han anat resolent, mentre que aquí encara no se sap ben bé cap a on tirar”.

Missé ha parlat d’excessos bancaris també fent referència a la famosa bombolla immobiliària. Segons el periodista, “quan s’examina l’evolució dels indicadors del deute, es veu clarament que el problema real va ser la bombolla creditícia. Van deixar diners sense tenir-ne”.

Com a solucions o alternatives a la crisi, Missé ha volgut cridar l’atenció sobre una dada: “a Alemanya existeixen més de 1.300 bancs cooperatius i 460 caixes d’estalvis. Aquestes entitats han augmentat els crèdits a les petites i mitjanes empreses”. Segons el periodista, “les caixes laborals i de col·legis professionals comencen a créixer i això és un indicatiu a tenir en compte. El problema – afegeix – és que les autoritats no tenen cap sensibilitat vers aquestes entitats”.

Són dades i afirmacions que ja hem sentit d’altres vegades, però explicades de manera tant didàctica com és capaç l’Andreu Missé, amb 35 anys d’experiència en el periodisme econòmic internacional, val la pena difondre-les una vegada més.